“Oni su mali, ali su veliki. Hoću reći, nisu više mali, ali su dovoljno veliki da ne budu mali.”

CIJEPLJENJE PROTIV VIRUSA HPV-a

UZROČNIKA 6 VRSTA RAKA

Od ove godine omogućeno je besplatno cijepljenje protiv humanog papiloma virusa svim djevojčicama i dječacima od petog do osmog razreda osnovne škole. Cijepljenje provode timovi školske medicine ZZJZ-a Zagrebačke županije.

Odlukom Ministarstva zdravstva i HZJZ-a, sukladno preporuci Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu, omogućeno je besplatno cijepljenje protiv virusa HPV-a, uzročnika šest vrsta zloćudnih bolesti kod muškaraca i žena (rak vrata maternice, grla, rodnice, stidnice, anusa i penisa). Cijepljenje je dostupno svim djevojčicama i dječacima od petog do osmog razreda osnovne škole, odnosno od 9. do 25. godine života.

Školski liječnici će putem škole slati obavijesti roditeljima o mogućnosti cijepljenja protiv HPV uz sve redovne aktivnosti (sistematske i ostale preglede) od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Istraživanja pokazuju da je imunološki odgovor na cjepivo bolji u mlađoj dobi, odnosno među djecom u predtinejđerskoj dobi, te se s cijepljenjem u većini zemalja počinje u dobi od 10 do 13 godina. Danas postoje brojna klinička ispitivanja, koja su dokazala visoku učinkovitost cjepiva protiv HPV-a u prevenciji nastanka raka vrata maternice i genitalnih bradavica.

Dosadašnja iskustva s cijepljenjem učenika i učenica osmih razreda osnovnih škola od 2016. godine u Zagrebačkoj županiji pokazuju nam da cjepivo protiv HPV-a nije imalo ozbiljnijih nuspojava, osim lokalne bolnosti ruke i glavobolje. Globalno savjetodavno povjerenstvo za sigurnost cjepiva (GACVS) Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pregledalo je dokaze o sigurnosti cjepiva protiv HPV-a devet puta. SZO nikad nije izrazila nikakvu zabrinutost u vezi sa sigurnošću cjepiva protiv HPV-a.

Cijepljenje se provodi u dvije doze za djecu mlađu od 15. godina ( druga doza pet do trinaest mjeseci nakon prve doze) i u tri doze za starije od 15. godina ( druga doza dva mjeseca nakon prve doze, treća doza četiri mjeseca nakon druge doze).

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti na kontakte Službe za školsku i sveučilišnu medicinu.

Letak Cijepljenjem protiv raka, Cijepljem protivHPV-a